Chleb pszenno-żytni

Dzisiaj chciałam Was zachęcić do zrobienia na święta domowego chleba. Nie jest  to trudne a smak i zapach domowego pieczywa jest  nieporównywalny.  Chleb na mące żytniej jest fajnie mokry, długo utrzymuje świeżość. Do tego dodałam dodatkowo otręby ( miałam pszenne), ziarna słonecznika i siemię lniane więc chleb był wyjątkowo smaczny. Domowy chleb jest dobry z różnymi smarowidłami np. pasta z rybą lub twarogiem ;  ja najbardziej lubię  świeży, jeszcze trochę ciepły z samym masłem.

Składniki:

25  g świeżych drożdży

½  łyżeczki cukru

1 szklanka mąki pszennej,

3 szklanki mąki żytniej chlebowej,

½ szklanki otrębów pszennych/żytnich

1 łyżeczka soli,

2 łyżki oliwy,

siemię lniane – ziarenka,

ziarna słonecznika,

2 szklanki ciepłej wody

Wykonanie:

W miseczce rozpuszczamy drożdże z ciepłą wodą z dodatkiem cukru i zostawiamy na 1/2 godz. aby zaczyn popracował.  Mąkę przesiewamy  do dużej miski, dodajemy sól, otręby, zaczyn drożdżowy i wszystko mieszamy. Następnie wlewamy   oliwę i mieszamy dokładnie  przez 4 minuty; ciasto powinno być lekko rzadkie więc w razie potrzeby dodajemy jeszcze trochę wody. Tak przygotowane ciasto przykrywamy ściereczką  i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę.

Wyrośnięte ciasto mieszamy ponownie, dodajemy ziarna ( słonecznik i siemię lniane) i lekko mieszamy. Ciasto powinno być trochę rzadkie dlatego  przekładamy je do garnka, naczynia żaroodpornego. Ponownie przekładamy chleb w ciepłe miejsce, smarujemy mlekiem, posypujemy ziarnami i otrębami i zostawiamy aby wyrósł ( około 40 minut). Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni, wstawiamy chleb  i pieczemy (50 – 60 minut).

Wyjmujemy  z piekarnika, po  paru minutach wyjmujemy z naczynia i wykładamy  na kratkę do ostudzenia.

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *