Canelloni z nadzieniem warzywnym zapiekane w sosie pomidorowym

Zapiekane w aromatycznym sosie pomidorowym, nadziane warzywami i pokryte zapieczonym serem mozzarella, wegetariańskie canelloni. Pyszne, lekkie danie na obiad lub ciepłą kolację. Można je robić z różnymi warzywami, jakie lubimy, moje jest z tymi, które miałam akurat w lodówce. Można je zapiekać w sosie beszamelowym lub tak jak ja w sosie pomidorowym z oregano i czosnkiem.

Lubimy z córką takie dania i często goszczą na naszym stole. Was też zachęcam do takich eksperymentów bo w takim okresie jak teraz wspomagają nas witaminowo a jednocześnie nie są ciężkie i tłuste. Można je przygotować wcześniej ( około 1 godziny) a następnie zapiec przed podaniem żeby były ciepłe.

DSC_0327

Składniki:

Makaron canelloni – 12 sztuk „ rurek”,

20 dag sera  mozzarella,

1 mała  cukinia,

Kawałek dyni – około 500g

1 cebula,

2 ząbki czosnku,

1 papryczka chilli,

1 marchew średniej wielkości,

1 pietruszka średniej wielkości,

oliwa,

sos typu passata – 500 ml

płaska łyżka oregano,

sól, pieprz do smaku

Wykonanie

Przygotowujemy farsz warzywny.

Cukinię myjemy i ścieramy na tarku na grubych oczkach. Dynie obieramy, myjemy i również ścieramy na tarku na grubych oczkach. Podobnie robimy z marchewką i pietruszką.

Na patelni rozgrzewamy oliwę,  dodajemy cebule pokrojoną w kostkę, wyciśnięty ząbek czosnku, pokrojoną papryczkę chilli i podsmażamy na małym ogniu około 3 minut. Następnie dodajemy startą cukinie, dynię, marchew, pietruszkę i połowę sosu pomidorowego, mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem i dusimy około 10 minut.

Ser mozarella ścieramy na tarku na grubych oczkach. W misce mieszamy resztę sosu pomidorowego z wyciśniętym czosnkiem, oregano, solą, pieprzem i ½ szklanką wody.

Do płaskiego naczynia żaroodpornego wlewamy sos pomidorowy z oregano. Do każdej rurki canelloni nakładamy małą łyżeczką farsz warzywny i układamy w naczyniu, na sosie pomidorowym.

Piekarnik nagrzewamy wcześniej do 190 stopni, przykrywamy folią aluminiową naczynie i pieczemy w piekarniku nagrzanym około 30 minut. Po tym czasie zdejmujemy folię, posypujemy startym serem mozarella i pieczemy jeszcze 10 – 15 minut bez przykrycia aby ser się zarumienił.

 DSC_0336 DSC_0340

Print Friendly, PDF & Email

komentarze 3

  1. Brenia
    31 stycznia
    Odpowiedz

    ja też lubię wersję ze szpinakiem i fetą 🙂 ale ta warzywna jest równie dobra 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.