Burrito z pikantnymi warzywami

Tortille pszenne nadziewane farszem warzywnym są  szybkie i proste do zrobienia, a  na obiad idealne. Jeśli ktoś nie wyobraża sobie obiadu bez mięsa to może dodać do farszu warzywnego kawałki podsmażonego  kurczaka lub mielonego mięsa z szynki lub mieszanego ( wołowo-wieprzowego). Ja jednak lubię dania warzywne więc taka wersja z dodatkiem pikantnej papryczki  jest dla mnie zdecydowanie lepsza. Tortille zwijam z farszem, serem i   podsmażam na patelni aby były ciepłe w środku i cudnie chrupiące.  Podałam je z sosem jogurtowym ( można w wersji mniej dietetycznej ze śmietaną) i były pyszne.

Składniki

4 placki tortilla,

1 puszka czerwonej fasoli,

1mała puszka kukurydzy,

1 mała papryka żółta,

1 mała papryka zielona,

1 duża cebula,

2 ząbki czosnku,

1-2 papryczki chilli ( w zależności od tego jak pikantne potrawy lubimy),

1 szklanka sosu pomidorowego,

Pomidorki koktajlowe,

Sól pieprz, oregano,

Olej do smażenia,

Starty ser żółty  typu cheddar

1 mały jogurt naturalny gęsty,

Sól, pieprz, sok z ½ cytryny

Wykonanie

Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni na  rozgrzanym  oleju, dodajemy pokrojony drobno czosnek i chwilę dusimy na małym ogniu. Papryki ( zwykłe i chilli) myjemy, kroimy na  paski i dajemy na patelnię do cebuli. Dusimy 5 minut.  Fasolę i kukurydzę odcedzamy z wody, płuczemy na durszlaku i dajemy na patelnię do papryk, dodajemy sok pomidorowy i pomidorki koktajlowe pokrojone na pół – dusimy  wszystko około 7 minut. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem i oregano i minutę dusimy. Na plackach tortilla układamy farsz z warzyw, dajemy stary ser, zwijamy w rulon  i podsmażamy na patelni z dwóch stron na złoty kolor.  Podajemy z sosem jogurtowym ( w misce mieszamy jogurt, sól, pieprz i sok z cytryny).

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *