Bułeczki z dynią z aromatem tymiankowym

Pieczywo zrobione w domu jest najlepsze. Dzisiaj bułeczki zrobione z dodatkiem dyni i tymianku.

Są pulchne i rewelacyjnie smakują z masłem lub same.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki

Zaczyn:

20 dag mąki pszennej

7dag drożdży świeżych

200ml ciepłej ( nie gorącej) wody,

1/2 łyżeczki soli

1/2 łyżeczki cukru,

Ciasto:

50 dag mąki pszennej

Szklanka pure z dyni

1 łyżeczka soli,

Łyżeczka suszonego tymianku,

Kawałek dyni, około ½ kg

3 łyżki oliwy,

2 ząbki  wyciśniętego  czosnku

 Wykonanie:

Wymieszać składniki na zaczyn, aż utworzy się gładkie i lekkie ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na 1  godzinę w ciepłe miejsce. Zaczyn powinien być wyrośnięty.

Dynię obieramy i gotujemy około 20 minut. Odcedzamy z wody i blendujemy na pure – studzimy.

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy wyrośnięty zaczyn, sól, oliwę,  pure z  dyni i wyrabiamy na lekkie ciasto (można dodać trochę mąki jeśli ciasto jest za rzadkie lub wodę jeśli ciasto jest za gęste), na koniec dodajemy wyciśnięty czosnek, tymianek i wyrabiamy delikatnie.

Formę na tort smarujemy masłem i podsypujemy mąką.

Ciasto przekładamy na stolnicę, podsypujemy mąką i wyrabiamy 3 minuty. Gotowe wałkujemy ale nie za cienko i wykrawamy koła – ja robiłam to szklanką. Formujemy kule, układamy w tortownicy i odstawiamy na około godzinę, aż podwoi swoją objętość. Posypujemy po wierzchu np. ziarnami  siemienia lnianego. Pieczemy w nagrzanym do 200°C piekarniku przez ok. 40 minut

 OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *