Bułeczki do hamburgerów

Delikatne, puszyste i pyszne bułeczki do hamburgerów. Przepis znalazłam na blogu Kwestii Smaku i stwierdzam, że jest rewelacyjny. Bułeczki są idealne do hamburgerów.

Przygotowywałam w ostatnią niedzielę imieninowy obiad dla rodziny i postanowiłam zrobić domowe hamburgery dla moich siostrzeńców. Uważam, że domowe hamburgery są dużo lepsze i zdrowsze – szczególnie dla dzieci. Zrobiłam burgery z łososia i wołowiny. Jedna i druga wersja smakowała moim gościom.

To jest właśnie moja satysfakcja i przyjemność z gotowania – jeśli to co gotuję, piekę smakuje moim gościom. To lubię robić i cieszę się jak moje dania smakują innym.

Cieszę się również jak dostaję maile od Was, moich czytelników kiedy przygotowujecie dania z moich przepisów i chwalicie się nimi, że wyszły smaczne i pyszne. Dziękuję za te miłe komentarze bo one dają mi dużo satysfakcji i wiem, że mam dla kogo prowadzić bloga. Muszę Wam powiedzieć, że w mojej pracy także jest wiele osób, które przygotowują dania z moich przepisów 😉 Ogromną przyjemność sprawia mi to jak przychodzą i radzą się co mają zrobić dla dzieci na obiad, kolację a już najmilsze jest to jak przynoszą mi spróbować to co zrobili z mojego przepisu.

„Pani Breniu, proszę spróbować czy jest dobre, jak smakuje….. wyszło równie dobre jak Pani?”

To jest najmilsze i powoduje, że mam chęci do gotowania, pieczenia i szukania nowych przepisów dla Was.. No, koniec tych uczuć, bierzcie się za pieczenie bułeczek do hamburgerów!

 OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki

500 g mąki pszennej typ 500,

50 g świeżych drożdży,

1 łyżeczka soli,

230 ml ciepłego mleka,

1 jajko,

5 żółtek,

100 g masła,

½ łyżki cukru plus 1 łyżeczka cukru,

Ziarna sezamu,

1 żółtko i 2 łyżki mleka

Wykonanie

Masło wyjmujemy z lodówki i zostawiamy aby było miękkie.

Mąkę przesiewamy do miski i dodajemy sól. Mleko delikatnie podgrzewamy. Połowę mleka przelewamy do miski, dodajemy drożdże, łyżeczkę cukru i 2 łyżeczki mąki. Całość dokładnie mieszamy ( drożdże muszą być rozpuszczone) i zostawiamy w ciepłe miejsce aby urosło.

W innej misce ubijamy żółtka, jajko, pół łyżki cukru – masa powinna być delikatnie biała po ubiciu.

Do mąki dodajemy wyrośnięte drożdże, resztę mleka, ubite żółtka i mieszamy. Następnie dodajemy miękkie masło i wszystko wyrabiamy dokładnie ( około 10 minut) aby ciasto było elastyczne. Podsypujemy je od czasu do czasu mąką.

Gotowe przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu aby wyrosło ( około 1 godz).

Jak ciasto wyrośnie wykładamy je na stolnicę podsypaną mąką i chwilkę jeszcze wyrabiamy. Z ciasta wyrabiamy kulę, wałkiem ją rozpłaszczamy i formujemy kuleczki ( około 12 sztuk).

Kuleczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zostawiamy jeszcze około 30-40 minut do wyrośnięcia.

Piekarnik nagrzewamy do 210 stopni.

W misce mieszamy widelcem żółtko i mleko do smarowania bułeczek.

Wyrośnięte bułeczki smarujemy żółtkiem i posypujemy sezamem. Pieczemy w piekarniku około 15 minut aż będą miały złoty kolor. Drugą partię bułeczek pieczemy tak samo.

 OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *