Boczek pieczony z sosem Worcester


Domowa wędlina na Święta to u nas już tradycja i must have na każde święta. Takie, pieczone wędliny to moja specjalność. Karkówka, boczek, schab, łopatka wieprzowa itp. Każde z tych mięs w wersji domowej wędliny smakują wybornie.

Dzisiaj mam przepis na świąteczny boczek pieczony z sosem Worcester, z dodatkiem czosnku, chilli.

Worcester to sos  o korzennym smaku i płynnej konsystencji. Oryginalna receptura na sos Worcestershire zakłada wykorzystanie octu słodowego (wytwarzanego z jęczmienia), octu spirytusowego, melasy, cukru, soli, anchois, wyciągu z owocu tamaryndowca, cebuli, czosnku, przypraw i dodatków. Do boczku okazał się być rewelacyjnym dodatkiem. Boczek zyskał nie tylko smak ale też kolor.

Składniki:

Płat surowego, wędzonego boczku – około 1 kg

2-3 ząbki czosnku,

3-4  łyżki sosu Worcester,

Szczypta chilli,,

Sól, pieprz,

Trochę wody,

Wykonanie

Płat boczku myjemy i suszymy. Następnie nacinamy boczek  w kratę i wkładamy tam plastry czosnku. Boczek nacieramy solą, pieprzem, i chilli. Sos Worcester mieszamy z 2 wyciśniętymi ząbkami czosnku i polewamy mięso, dość  równomiernie.

Przekładamy do garnka i zostawiamy na całą noc w lodówce. Następnego dnia nagrzewamy piekarnik do tem. 180 stopni. Do garnka z boczkiem wlewamy wodę, przykrywamy i pieczemy około 2  godziny.

Upieczony wyjmujemy, studzimy. Podajemy z chrzanem.

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.