Blok czekoladowy z ciasteczkami, żurawiną i orzechami

Taki blok czekoladowy to moje wspomnienie z dzieciństwa. Jest to przepis rodem z PRL-u jak nie było czekolady i nasze mamy robiły taką namiastkę czekolady.

Moja mama robiła taki blok moim dzieciom i też im smakował. Dzisiaj wróciłam do tego przepisu i zamiast margaryny ( o masło w czasach PRL-u było trudno) dodałam masło.

Jesień to z jednej strony cudna, kolorowa pora roku ale z drugiej strony ma swoje mankamenty. Dni są krótkie, często chłodne, mokre, mgliste a czekolada zdecydowanie poprawia nastrój w takie dni.

Taki czekoladowy, z ciasteczkami, żurawiną i orzechami blok z pewnością poprawi nastrój w jesienne dni. Sprawdźcie…

DSC_0944 DSC_0931

Składniki

250 g masła,

½ kg mleka w proszku,

5 łyżek kakao,

1 szklanka cukru pudru,

Cukier waniliowy,

2 paczki herbatników typu Petit Beurre,

2 łyżki suszonej żurawiny,

¾ szklanki mleka,

2 łyżki rozdrobnionych orzechów włoskich

Wykonanie

Herbatniki rozdrabniamy na mniejsze kawałki.

W garnku, na średnim ogniu rozpuszczamy masło. W misce mieszamy cukier puder, cukier waniliowy i kakao. Do mieszanki z cukrem dodajemy mleko i mieszamy wszystko na gładką masę – nie może być grudek. Następnie do roztopionego masła dodajemy mieszankę z kakao, miksujemy i dodajemy też stopniowo, po trochę mleka w proszku – cały czas miksując na małych obrotach.

Jak już mamy wymieszane wszystkie składniki dodajemy ciastka, żurawinę, orzechy i mieszamy wszystko. Formę na keks wykładamy folią spożywczą i przekładamy masę czekoladową – dociskamy mocni żeby nie porobiły się dziurki w bloku.

Tak przygotowany blok dajemy do lodówki i chłodzimy minimum 2 godziny. Gotowy kroimy na plastry.

 DSC_0955 DSC_0947

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.