Bakłażany zapiekane ze szpinakiem, pomidorami i serem

Czy wiecie, że już są kasztany ? Dzisiaj idąc do pracy zebrałam parę sztuk świeżutkich, lśniących i brązowych z oczkami kasztanów. Miałam też po raz kolejny taką refleksję o szybkim mijaniu czasu. Chodzę tą drogą od paru lat do pracy i te kasztanowce stanowią swego rodzaju wyznacznik czasu. Widzę, je jak zaczynają kwitnąć na wiosnę, najpierw liście, potem kwiaty. To sygnał, że czas matur. Pamiętacie…? Kwitną kasztany  to  mamy maj i matury.

Potem w lecie jakoś mniej je zauważam ale jak zaczynają spadać na chodnik owoce to znak, że zbliża się szybkimi krokami jesień. I tak już parę lat mam takie sezonowe widoki na kasztany.

Ta pora, to też znak, że mamy już na straganach nasze świeże i pyszne warzywa i owoce. Robimy z nich przetwory żeby w zimie wspomagały zdrowotnie i smakowo jak będzie szaro i zimno. U mnie ogórki zakiszone, sok malinowy, dżemy i przecier pomidorowy   zrobiła moja kochana Siostra i podzieliła się z nami. Za chwilę będzie czas na kiszenie kapusty, chociaż ja kiszę ją w mniejszych porcjach ale dość często. Kiszonki to samo zdrowie i trzeba je jeść najczęściej jak się da. Wspomagają naszą odporność.

Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszne o tej porze roku danie. Bakłażan, który jest już dostępny  z polskich upraw, do tego świeży szpinak, też polski, polskie pomidory i sery. Proste i szybkie danie na kolację lub  obiad.

Składniki:

1-2 bakłażany średniej wielkości,

2 pomidory,

100g szpinaku świeżego,

100 g sera gorgonzola,

Ser mozarella w kulce,

Sól, pieprz

Wykonanie

Bakłażany myjemy, kroimy  na dwie równe części, solimy i zostawiamy na około 10 minut. Po tym czasie wycieramy ręcznikiem papierowym wodę zgromadzoną na bakłażanie.

Szpinak myjemy i podsmażamy na patelni razem z kawałkami sera gorgonzola około 4 minut.

Pomidory myjemy i kroimy w plastry. Mozarellę ścieramy na grubych oczkach.

Układamy  połówki bakłażanów w naczyniu żaroodpornym.

Układamy na plastrach bakłażana podsmażony szpinak, pomidory – doprawiamy solą, pieprzem i na koniec  posypujemy mozarellą.

Pieczemy w piekarniku, nagrzanym wcześniej do 160 stopni około 20, 30 minut.

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *