Bakłażany faszerowane kaszą bulgur z makronem vermicelli i papryczką chilli

Pisałam Wam jakiś czas temu, że dostałam paczkę z płatkami, kaszami i innymi różnościami z firmy Melvit. Była to niespodzianka ale ucieszyłam się z niej bo lubię kasze, płatki i otręby jako dodatki do różnych potraw. Kasze to moje ulubione dodatki do faszerowania warzyw, cukinii, bakłażana, papryki…

Dzisiaj wykorzystałam kaszę bulgur z makaronem vermicelli. Jest to makaron z pszenicy durum. Dodałam moje ulubione papryczki chilli, czosnek i taka najprostsza wersja była przepyszna. Bakłażany faszerowane i zapieczone z serem mozarella a następnie posypane natką pietruszki i serem feta były rewelacyjne.

Zachęcam do przygotowywania/ faszerowania warzyw kaszami, są lekkie, smaczne i smakują wybornie.

DSC_0040

Składniki

2 bakłażany średniej wielkości 

¾ szklanki kaszy bulgur z makaronem vermicelli,

3 ząbki czosnku,

Sól, Pieprz,

2 papryczki chilli,

15 dag sera mozarella,

Ser feta

Wykonanie

Bakłażany myjemy, kroimy na dwie części i wykrawamy trochę miąższu  ze środka. Przekładamy kawałki bakłażana na sitko, solimy i zostawiamy. Czekamy aż po paru chwilach woda z bakłażanów wycieknie.

Kaszę z makaronem gotujemy zgodnie z przepisem, w proporcji ¾ szklanki kaszy na 2 szklanki wody- 15 minut.

Papryczkę chilli myjemy i czyścimy z pestek – kroimy na drobne paski.

Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojony drobno czosnek, pokrojone drobno papryczki chilli, mieszamy  i dusimy krótko. Następnie dodajemy ugotowana kaszę i mieszamy razem wszystko, doprawiamy solą , pieprzem.

Bakłażany układamy w naczyniu żaroodpornym, z dodatkiem oliwy, doprawiamy solą, pieprzem, nakładamy farsz z kaszy. Przykrywamy folią i pieczemy 20-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po tym czasie zdejmujemy folię, posypujemy starym serem mozarella i zapiekamy jeszcze 10 minut. Wyjmujemy i podajemy z natką pietruszki i pokruszonym serem feta.

 DSC_0042-001 DSC_0062

Print Friendly, PDF & Email

komentarzy 6

  1. Viola
    18 sierpnia
    Odpowiedz

    Dzień dobry, niestety nigdzie nie mogę kupić kaszy bulgur z makaronem vermicelli.
    Może jakaś pomoc, w jakim sklepie? Przepis super, mam nadzieję, że też tak smakuje.
    Pozdrawiam
    Viola

  2. Brenia
    20 sierpnia
    Odpowiedz

    ja dostałam kaszę z makronem w prezencie. Nie patrzyłam w sklepach za taką kaszą więc trudno mi coś podpowiedzieć. Postaram się to sprawdzić i podpowiem 🙂 A było pyszne danie !!

  3. Viola
    22 sierpnia
    Odpowiedz

    Witam,
    kupiłam w TESCO.
    Pozdrawiam
    Viola
    P.S. Dzisiaj sprawdzam przepis…………

  4. Brenia
    22 sierpnia
    Odpowiedz

    ooo, to super, że udało Ci się kupić. Ja widziałam w Piotrze i Pawle i miałam Ci odpisać. Mam nadzieję, że wyjdzie smaczne 🙂

  5. Viola
    25 sierpnia
    Odpowiedz

    Danie wypróbowałam, jest wspaniałe, wszystkim smakowało i polecam.. W piekarniku bakłażany ok. miałam 7o minut
    Pozdrawiam
    Viola

  6. Brenia
    25 sierpnia
    Odpowiedz

    cieszę się, że danie smakowało 🙂 Pozdrawiam !!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.